Odpowiednie zastosowanie jajek w diecie

Jajka spełniają bardzo przyjemne funkcje w trakcie diety. Zjadane na kolację, nie powodują nagłych skoków glukozy we krwi, co najczęściej występuje po zjedzeniu węglowodanów prostych. Jajka składają się przede wszystkim z białka i tłuszczu, mają więc zerowy indeks glikemiczny, czyli poziom stężenia glukozy w krwi po zjedzeniu węglowodanów. Jajka idealnie spełniają wymóg włączania białek do diety. Kolacja z jajek nie wymaga dołączania tuczących dodatków, ponieważ dają one uczucie sytości, przyspieszają przemianę materii, a także nie powodują skoków wcześniej wspomnianej glukozy.

Jajka bogate są w wiele składników takich jak:
– witaminy: A, E, D, K, B2, B12
– minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez
– luteina
Najbardziej lekkostrawną formą podawania jajek są jajka na miękko. Tak samo na śniadanie, jak i na kolację warto jeść jajecznicę. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać do niej tłuszczu zwierzęcego, zwłaszcza utwardzonego. Dobrą alternatywą jajecznicy na tłuszczu, jest ta przygotowywana na parze. Warto wzbogacić kolację z jajek w warzywa, ponieważ im więcej ich dodamy, tym lepiej dla naszej diety. Jajka mogą być także świetnie zastosowane jako składnik sałatek.

Author: pokrowce-milex.pl